Niekoľko rád ako sa starať o Vaše okuliare.

Aby Vaše okuliare vydržali v dobrom stave čo najdlhšie, pripravili sme pre Vás niekoľko základných rád, ktoré predĺžia ich životnosť.

  • Okuliare si nasadzujeme (zakladáme) a skladáme vždy dvoma rukami!
  • Okuliare nikdy nenosíme vo vlasoch ako čelenku!
  • Na okuliare zavesené na šnúrke dávame obzvlášť pozor!
  • Okuliare nikdy neodkladáme šošovkami smerom nadol!
  • Zabráňte styku chemických látok s povrchom okuliarových šošoviek!
  • Okuliarové šošovky nečistíme na sucho!
  • Na čistenie používame jemné handričky z mikrovlákna!
  • Nevystavujte okuliare vysokým teplotám a veľkým teplotným výkyvom!
  • Ak okuliare práve nepoužívame, skladujeme a prepravujeme ich v púzdre!

 

Okuliarový rám:

  • Okuliare si nasadzujeme (zakladáme) a skladáme vždy dvoma rukami!

Pri manipulácii s okuliarmi jednou rukou, nie sú obe stranice (nožičky) rovnomerne zaťažované, čo môže spôsobiť ich postupné vykrivenie smerom von. Okuliare potom padajú z tváre, sú roztiahnuté a zákazníci sa v nich necítia dobre. Tiež sa na viac zaťažovanej strane skôr uvoľňuje šróbik – skrutka. Častým javom nesprávnej manipulácie je odtrhnutie celej stranice, ktoré nastáva pri pružiacich straniciach s tzv. flexom. Tieto stranice sú schopné odolávať určitému vykriveniu smerom von, ale po prekročení určitej hranice sa na nich odtrhne strunka, ktorá spôsobuje toto pruženie. Pri jednoručnom skladaní sa postupne stranica nevhodne a nadmerne opotrebováva, čo po určitom čase môže viesť k jej odtrhnutiu. Odtrhnutie potom môže nastať aj pri bežnej manipulácii.

  • Okuliare nikdy nenosíme vo vlasoch ako čelenku!

Vrchná mozgová časť hlavy je širšia ako tvárová, a preto nosenie okuliarov v týchto častiach hlavy nevhodne pôsobí hlavne na vykrivenie rámu a nadmernú námahu kĺbov okuliarového rámu. Tento spôsob nosenia môžeme najčastejšie vidieť pri slnečných okuliaroch. Slnečné okuliare z lacnejších materiálov môžu pri nosení vo vlasoch praskať v nosníkovej alebo očnicovej časti.

  • Na okuliare zavesené na šnúrke dávame obzvlášť pozor!

Pri zníženej pozornosti sa môžu okuliare visiace na šnúrke poškodiť napr. pritlačením o stôl. Ak nosíme okuliare pod oblečením napr. ťažkým kabátom môže sa rám skriviť tiež. Okrem skrivenia hrozí aj zlomenie v kĺbových častiach rámu.

 

Okuliarové šošovky:

Napriek novým technológiám, ktoré výrazne zvýšili kvalitu povrchových úprav šošoviek, musíme stále pamätať na pár základných pravidiel.

Všetky plastové okuliarové šošovky zakúpené v našej optike sú opatrené obojstranným supertvrdením. Šošovky bez tvrdenie alebo rôzne „ECO“ produkty nepredávame!

  • Okuliare nikdy neodkladáme šošovkami smerom nadol!

Základné pravidlo. Aj na zdanlivo hladkých povrchoch môžu byť malé nečistoty, ktoré už pri malom trení môžu spôsobiť menšie, či väčšie ryhy (poškrabanie).

  • Zabráňte styku chemických látok s povrchom okuliarových šošoviek!

Chemické látky naleptávajú predovšetkým povrchové úpravy okuliarových šošoviek ako sú antireflex, tvrdenie, hydrofóbne a olejofóbne vrstvy. Okuliarové šošovky nikdy nečistíme agresívnymi chemikáliami, ale len čistiacimi prostriedkami na to určenými. Medzi látky, ktoré poškodzujú povrch okuliarových šošoviek patrí tiež lak na vlasy. Jeho miniatúrne častice rozprášené vo vzduchu môžu pevne priľnúť k povrchu šošovky, na ktorej sa prejavia ako malé bodky. Takto poškodené okuliare (šošovky) treba priniesť k nám do očnej optiky a nečistiť ich nadmernou silou. Najmä počas letných dovoleniek, môžeme šošovky veľmi ľahko poškodiť morskou vodou. Slaná voda po odparení zanecháva na šošovke miniatúrne kryštáliky soli. Takto znečistené šošovky, preto nikdy nečistíme na sucho. Najprv šošovky opláchneme pod prúdom vlažnej vody a následne osušíme handričkou z mikrovlákna.

  • Okuliarové šošovky nečistíme na sucho!

Čistenie bez predchádzajúceho navlhčenia môže poškriabať povrch šošoviek časticami prachu alebo inými nečistotami. Ak nie sú šošovky veľmi znečistené navlhčíme ich dýchnutím, aby sa orosili. Pri veľkom znečistení, napr. viditeľnou vrstvou prachu, okuliare najskôr opláchneme pod letnou tečúcou vodou. Zároveň môžeme prúdom vody očistiť sedielka a koncovky. Ak chceme odstrániť mastnotu, pridáme pár kvapiek prostriedku na umývanie riadu (napr. Jar). Odmastenie je dôležité hlavne pri okuliarových šošovkách s antireflexom, kde vidno každý (mastný) fľak, či šmuhu. Účinným prostriedkom na čistenie šošoviek sú rôzne spreje, ktoré majú vynikajúce čistiace a leštiace schopnosti. Navyše môžu obsahovať antibakteriálne zložky, prípadne vytvoriť na povrchu šošovky antistatickú alebo protizahmlievaciu vrstvu. Pri výbere toho správneho prostriedku na čistenie Vám radi pomôžeme v našej očnej optike. Šošovky potom očistíme handričkou z mikrovlákna.

 

  • Na čistenie používame jemné handričky z mikrovlákna!

Okuliare nikdy nečistíme rôznymi časťami oblečenia alebo papierovými vreckovkami. Najvhodnejšia je handrička z mikrovlákna, ktorú vždy pred použitím najprv vyprášime, aby na nej neostali častice prachu alebo iné nečistoty schopné poškriabať okuliarové šošovky. Handričky z mikrovlákna okuliarové šošovky vyleštia, nevytvárajú na nich šmuhy a nepoškriabu ich. Vyrábajú sa v rôznej kvalite, čo zodpovedá aj ich (rôznej) cene. Pri výbere mikrovlákna a jeho správnom použití Vám radi pomôžeme. Pri použití veľkého množstva čistiacej tekutiny, môžu niektoré handričky z mikrovlákna znížiť svoju schopnosť absorbcie.

 

  • Nevystavujte okuliare vysokým teplotám a veľkým teplotným výkyvom!

Okuliare nikdy neodkladáme na miesta, kde môže teplota presiahnuť 50 – 60 °C. Pri vysokých teplotách môže dôjsť k popraskaniu povrchovej úpravy, deformácii šošoviek alebo zmene dioptrie. Odolnosť šošovky, hlavne antireflexu proti vysokým teplotám, je daná kvalitou povrchovej úpravy (vyššia cena). Príčinou popraskania antireflexu je, že základný materiál šošovky má vyšší koeficient roztiahnutia ako tenká antireflexná vrstva na povrchu. Preto pri veľkých teplotných zmenách dochádza medzi jednotlivými časťami k pnutiu, ktoré dokáže ľahko vytvoriť na antireflexe trhlinky, ktoré nám môžu v určitom uhle pripomínať jemné pavučiny. Z vyššie uvedených dôvodov, okuliare nenechávame na tmavých podkladoch na priamom slnku, v odstavených vozidlách – hlavne na palubnej doske, v blízkosti vyhrievacích telies, sálavého tepla otvoreného ohňa a podobne. Poškodiť sa môžu aj v saune alebo na pláži.

  • Ak okuliare práve nepoužívame, skladujeme a prepravujeme ich v púzdre!

Najvhodnejšie sú tvrdé púzdra, ktoré Vaše okuliare účinne ochránia, či už v kabelke plnej vecí alebo školskej taške. Okuliare nenechávame voľne pohodené – položené v taškách a vo vreckách oblečenia. Okuliare sa veľmi páčia malým deťom, ale aj zvieratám, preto ich uschovávame na miestach kde k nim nemajú prístup.

Nevystavujte sa riziku, že pri strate alebo poškodení okuliarov budete musieť čakať na zhotovenie nových. Majte vždy aspoň jedny okuliare rezervné. Okuliare občas prineste do optiky na vyrovnanie, spevnenie a vyčistenie ultrazvukom. Nič na okuliaroch nelepte lepidlami. Pri poškodení ich sami neopravujte a netvarujte. Ich údržbu, čistenie väčších nečistôt alebo opravu, zverte len pracovníkom očnej optiky.

 

Rešpektujte informácie odborného pracovníka očnej optiky, kde ste okuliare zakúpili. Nerešpektovaním týchto pokynov a pokynov uvedených v tomto článku – návode, strácate nárok na uplatnenie reklamácie! Reklamáciu neuplatníte na vady vzniknuté bežným opotrebovaním okuliarov, ktorá zodpovedá dobe ich použitia!

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *